Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Udruga Posmrtna pripomoć neprofitna je i nestranačka udruga, koja kontinuirano djeluje od 1931. godine

Prijava smrtnog slucaja

POSTUPAK U SLUČAJU SMRTI ČLANA

Kod prijave smrtnog slučaja, naručitelj pogreba obvezan je donijeti člansku knjižicu za umrlog člana i dokument o vlastitoj identifikaciji.

Udruga obavlja ukop svojih članova na redovitom gradskom groblju u Zagrebu. Ako član posjeduje grob ili grobnicu, Udruga će obaviti ukop u taj grob. Dozvolu za takav ukop pribavlja naručitelj pogreba.

 

1. SMRTNI SLUČAJ U KUĆI

 
Kada smrt nastupi u kući, prvo što obitelj preminule osobe treba učiniti je nazvati policiju na tel. 192, koja zaprima podatke o preminuloj osobi te o mjestu na kojem se tijelo nalazi. U roku 2 - 4 sata dolazi liječnik - mrtvozornik koji obavlja pregled preminule osobe i izdaje POTVRDU O SMRTI, PRIJAVU ČINJENICE SMRTI I DOZVOLU ZA UKOP.

Nakon što obavijesti policiju, osoba - naručitelj pogreba kontaktira našu Službu za organizaciju pogreba na tel. 01/ 4557 211 zbog prijave smrtnog slučaja i početka organizacije pogreba preminule osobe.

Ako liječnik - mrtvozornik odluči da je potrebna obdukcija pokojnika, obavijestit će o tome Dežurnu službu Grada Zagreba kako bi ona preuzela pokojnika i prevezla njegovo tijelo na Zavod za sudsku medicinu.

U meduvremenu obitelj treba doći u ured Službe za organizaciju pogreba u Gajevoj ulici 28 u Zagrebu (raskrižje Gajeve i Kovačićeve ulice, prepoznatljiv ulaz po izlozima s osmrtnicama) ili u ured u Bjelovarskoj ulici 15 u Sesvetama na dogovor o organizaciji pogreba.

Budući da Udruga Posmrtna pripomoc pruža usluge u cijeloj zemlji, za ostale gradove i mjesta referent ce objasniti kako i gdje izabrati opremu.

Poslije uredovnog vremena, na raspolaganju je dežurni referent za organizaciju pogreba (0-24h) na broju mobitela 091/ 4557 219 koji će zaprimiti podatke o preminuloj osobi te angažirati dežurnu ekipu kako bi se mogao izvršiti prijevoz pokojnika na Krematorij ili groblje u dogovoru s obitelji preminule osobe.
 

2. SMRTNI SLUČAJ U DOMU ZA STARIJE I NEMOCNE OSOBE ILI UDOMITELJSTVU

 
Kada smrt nastupi u domu za starije i nemoćne osobe ili udomiteljstvu, služba odnosno ovlaštena osoba iz navedenih ustanova obavještava o tome liječnika - mrtvozornika i obitelj preminule osobe.

Obitelj preminule osobe potom kontaktira našu Službu za organizaciju pogreba i u dogovoru sa referentom zapocinje organizaciju pogreba (od oblačenja preminule osobe, prijevoza tijela do mjesta ukopa).
 

3. SMRTNI SLUČAJ U BOLNICI

 
Nakon što obitelj preminule osobe zaprimi obavijest o smrti iz bolnice, prvo se treba obratiti našoj Službi za organizaciju pogreba, Gajeva 28 ili u naš ured u Sesvetama, Bjelovarska 15, gdje ce dobiti potpune informacije i započeti s organizacijom pogreba.


Služba za organizaciju pogreba:

   Adresa: Gajeva 28, 10000 Zagreb
   Telefon: + 385 01 4557 211
   Fax: + 385 01 4922 403
   E-Mail: [email protected]
   Radno vrijeme: radni dan: od 07.00 do 16.30 sati, subota: od 08.00 do 13.30 sati, nedjelja: ne radi

   Adresa: Bjelovarska 15, 10360 Sesvete
   Telefon: + 385 01 2020 830
   Fax: +385 01 2020 831
   Radno vrijeme: radni dan: od 08.00 do 16.00 sati, subota i nedjelja: poslovnica ne radi

Smrtni slučaj može se prijaviti od 0-24 sata na dežurni broj mobitela 091/4557-219


Ako član umre izvan grada Zagreba, naručitelj pogreba mora se javiti sa članskom knjižicom najbližem pogrebnom poduzeću s kojim Udruga ima sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji, a njihov popis može se vidjeti u nastavku.
 

VAŽNO:

Pogrebe preminulih članova u gradu Zagrebu organizira isključivo Udruga.

Udruga može organizirati pogreb svakog preminulog člana neovisno o mjestu smrti i neovisno o mjestu ukopa.NAPOMENA (prema clanku 15. Statuta Udruge): 
ISPLATA IZNOSA VRIJEDNOSTI STEČENOG PRAVA UMANJUJE SE ZA 50% NA IME SOLIDARNE POSMRTNE PRIPOMOĆI PREMA OSTALIM ČLANOVIMA, TROŠKOVA POSLOVANJA I RIZIKA KOJI JE UDRUGA PREUZELA ZA VRIJEME ČLANSTVA U UDRUZI, I TO U SLJEDECIM SLUČAJEVIMA:
  • ako se pogreb umrlog člana na području Grada Zagreba ne obavi putem Službe za organizaciju pogreba Udruge, 
  • ako se pogreb umrlog člana izvan Zagreba, a član je preminuo u Zagrebu, ne obavi putem Službe za organizaciju pogreba Udruge ili poslovnog partnera s kojim Udruga ima zaključen ugovor o poslovnoj suradnji,
  • ako je član preminuo izvan Zagreba, a pogreb takvog člana se obavlja u Zagrebu, ne obavi putem Službe za organizaciju pogreba Udruge ili poslovnog partnera s kojim Udruga ima zaključen ugovor o poslovnoj suradnji.
Za umrle članove čiji je pogreb obavljen izvan Grada Zagreba bez organizacije pogreba putem Službe za organizaciju pogreba Udruge ili poslovnog partnera, Udruzi je potrebno dostaviti člansku knjižicu, smrtni list i račun troškova pogrebne opreme i usluga, zatim presliku osobne iskaznice naslovnika računa, te presliku kartice tekućeg računa naslovnika računa ili adresu na koju se sredstva mogu doznačiti. 

U slucaju nestanka svoje članske knjižice, član Udruge obvezan je ispuniti Obrazac 1 Udruge. Ako se radi o nestanku članske knjižice za umrlog člana, naručitelj pogreba obvezan je ispuniti obrazac 4 Udruge.

Pošaljite nam upit ...

Pošaljite nam poruku putem e-maila i povratno ćemo vas kontaktirati putem e-maila ili telefonski, od 07:00 - 15:00, od ponedjeljka do petka.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...

Unesi zbroj: 4 + 1 =
Služba za organizaciju pogreba

Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju 24 sata dnevno

Služba za organizaciju pogreba osigurava ponudu svih standardnih i izvanstandardnih roba i usluga članovima Udruge na jednom mjestu, kako bi u kratkom vremenu mogli organizirati cjelokupni pogreb.