Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Udruga Posmrtna pripomoć neprofitna je i nestranačka udruga, koja kontinuirano djeluje od 1931. godine

Obavijesti članovima

Održana promocija zbornika radova "Čovjek i smrt"

 

Datum objave: srijeda 20 rujna 2017

Objavio: Administrator

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište i Udruga Posmrtna pripomoć predstavili zbornik radova “Čovjek i smrt“ u četvrtak 13. srpnja 2017. godine u velikoj dvorani Novinarskoga doma, Perkovčeva 2 u Zagrebu.

Veliki zbornik radova „Čovjek i smrt“ (teološki, filozofski, bioetički i društveni pristup), urednika Ivana Markešića, u izdanju Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Udruge posmrtna pripomoć, predstavljen je u četvrtak 13. srpnja u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. Poticaj objavljivanju zbornika bio je znanstveno-stručni skup koji je u rujnu 2016. godine u povodu 85. obljetnice utemeljenja Udruge za solidarnu posmrtnu pripomoć održan u Klovićevim dvorima.
Pozdravne riječi uputili su ravnatelj Instituta „Ivo Pilar“ Vlado Šakić, prorektor za organizaciju i poslovanje HKS-a Gordan Črpić i predsjednik Upravnog odbora Posmrtne pripomoći“ Boris Kozjak. Zbornik su predstavili glavni urednik Ivan Markešić i Ivan Rogić s Instituta „Ivo Pilar“, Stjepan Baloban s Katoličkog bogoslovnog fakulteta te Frano Dulibić i Goran Sunajko sa zagrebačkoga Filofofskoga fakulteta.

Knjiga sadrži 30 radova, a njezina znanstvena i stručna važnost očituje se kroz radove u kojima se interdisciplinarnim pristupom tematici, koji uključuje biološke, antropološke, povijesne, psihologijske, sociološke, filozofske i teološke spoznaje o fenomenu smrti nastojalo doći do odgovora o pitanjima života i smrti.
Radovi u knjizi raspoređeni su u osam poglavlja: prvo je posvećeno Udruzi „Posmrtna pripomoć“, a drugo sadrži radove s teološkim pristupom smrti: kršćanskim katoličkim, pentekostnim, adventističkim i pravoslavnim te židovskim i islamskim pogledom na smrt. Treće poglavlje razmatra smrt s medicinskoga stajališta, četvrto sa filozofskoga, peto s biološkoga, šesto donosi viđenje smrti u medijima, sedmo u arhitekturi, a osmo razmatra smrt kroz društvene aspekte.

Temeljno je pitanje kako govoriti o nečemu o čemu sami nismo stekli iskustvo, rekao je Ivan Markešić, govoreći o ovom jedinstvenom izdanju. Podsjećajući na rečenicu pjesnika Rainera Marie Rilkea „Smrt je velika“, konstatirao je kako je riječ o temi koja svojom kompleksnošću otvara niz drugih tema i pitanja, uključujući i vječno pitanje: što je vječno, život ili smrt.

Jednom riječju, radi se o intrigantnoj temi koja će tek potaknuti daljnje razgovore i istraživanja. Temi za koju nitko ne može reći da ga ne zanima. Za većinu ljudi prva asocijacija na smrt je život, no ostaje pitanje zašto smrt nije toliko prisutna kao tema o životu jer kada se govori o smislu života, može se govoriti i o smislu smrti. Tako i ovaj Zbornik, ocjena je, uključuje i neke odgovore na pitanja o čovjekovoj sudbini te vlastitoj egzistenciji svakog pojedinca.

Zagrebačko predstavljanje Zbornika „Čovjek i smrt“ ujedno je i prvi javni razgovor o ovoj temi u Hrvatskoj, iako je smrt kao pojam prisutna u svim segmentima čovjekovog života. Da je smrt dio života i jedna od dvije ključne činjenice čovjekove egzistencije o kojoj se dosad uglavnom samo fragmentarno govorilo, potvrđuje i izuzetno veliko zanimanje publike koja je na promociji Zbornika ispunila dvoranu zagrebačkog Novinarskog doma do posljednjeg mjesta.

Knjiga od 620 stranica je odlično opremljena i bogato ilustrirana. Na naslovnici je reproducirano poznato djelo Gabrijela Jurkića „Put u vječnost“ iz 1918. godine, a svaki znanstveni rad uključuje iscrpnu bibliografiju, kao i sažetak na engleskom jeziku.

Pošaljite nam upit ...

Pošaljite nam poruku putem e-maila i povratno ćemo vas kontaktirati putem e-maila ili telefonski, od 07:00 - 15:00, od ponedjeljka do petka.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...

Unesi zbroj: 6 + 1 =
Služba za organizaciju pogreba

Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju 24 sata dnevno

Služba za organizaciju pogreba osigurava ponudu svih standardnih i izvanstandardnih roba i usluga članovima Udruge na jednom mjestu, kako bi u kratkom vremenu mogli organizirati cjelokupni pogreb.