Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Udruga Posmrtna pripomoć neprofitna je i nestranačka udruga, koja kontinuirano djeluje od 1931. godine

Objave za medije

Pošumljavanje Medvednice: Prvi put u Hrvatskoj sade se memorijalna stabla

 

Datum objave: srijeda 23 veljače 2022

Objavio: Administrator

ZAGREB 15. listopada 2019. - U Hrvatskoj počinje sadnja prvih memorijalnih stabala u akciji pošumljavanja Medvednice. Tijekom ovog pošumljavanja posadit će se čak 5000 mladih stabala, što će postati godišnja tradicija u sklopu Projekta Stablo uspomena. Prva lokacija je Medvednica, a svake godine bit će odabrana nova lokacija za pošumljavanje.

„Svatko od nas može podržati sadnju stabla u uspomenu na baku ili djeda, na preminule roditelje ili prijatelja. Projekt organizira i sadnju plaća Udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok ne-članovi mogu također sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode isključivo Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal“, rekla je Petra Majdak, voditeljica Projekta Stablo uspomena. Dodala je kako su krenuli u ovaj projekt želeći ljudima ponuditi ljepšu uspomenu od rezanog cvijeća i paljenja svijeća, a ujedno poticati ekološku svijest. Prve povratne informacije o projektu su iznimno pozitivne, pa voditeljica ovog projekta najavljuje dodatne količine sadnica koje su naručili kod Hrvatskih šuma.

Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, pozdravio je ovu inicijativu Udruge:

„Zahvaljujemo Udruzi što podupire održivo upravljanje šumama. Ovakve akcije pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma, a one su ugrožene uslijed klimatskih promjena i neodgovornog ponašanja pojedinaca. Bez šuma nema ni čistog zraka, ni čiste vode, a ovakve mlade i zdrave šume, kakva će ovdje niknuti, naš su najbolji saveznik u ublažavanju posljedica klimatskih promjena.“

Ovu vrst pošumljavanja podržavaju i dvije poznate osobe iz javnog života, koje su došle na prvu sadnju: Zoran Šprajc i Lana Klingor.

„Stara kineska izreka kaže: najbolji dan za posaditi stablo bilo je prije 20 godina; drugi najbolji dan je danas. Ja sam odlučio iskoristiti oba najbolja dana za sadnju, jer sam prije točno 20 godina posadio stablo magnolije povodom rođenja moje kćeri, a iskoristit ću evo i današnji dan. Posaditi drvo je stvarno dobar osjećaj - učinio si nešto lijepo i pametno za svoj okoliš i nešto što će živjeti još dugo nakon mene. A sviđa mi se i ova ideja memorijalnih stabala, možda jednom netko i za mene zasadi recimo jedan krasan visoki i vitki jablan koji bi najbolje podsjećao na mene“ – našalio se Zoran Šprajc.

„U današnje vrijeme kad nam digitalizacija preuzima život i svakodnevicu, lijepo je sudjelovati u jednom ovakvom projektu kojim nešto vraćamo prirodi. Zapravo, želim svojoj djeci nešto za budućnost. Kako mi inače živimo okruženi prirodom, ovo je nadogradnja onome kako želim da moja djeca odrastaju. Neka ove mlade sadnice postanu pluća mog Zagreba i mjesto nekih novih izazova generacija koje dolaze“, poručila je Lana Klingor.
 
 

Pošaljite nam upit ...

Pošaljite nam poruku putem e-maila i povratno ćemo vas kontaktirati putem e-maila ili telefonski, od 07:00 - 15:00, od ponedjeljka do petka.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...

Unesi zbroj: 2 + 1 =
Služba za organizaciju pogreba

Naši djelatnici stoje Vam na raspolaganju 24 sata dnevno

Služba za organizaciju pogreba osigurava ponudu svih standardnih i izvanstandardnih roba i usluga članovima Udruge na jednom mjestu, kako bi u kratkom vremenu mogli organizirati cjelokupni pogreb.