Adresa:  Gajeva 29, 10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4556 122
Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

OTVORENA IZLOŽBA "PUT U VJEČNOST"

 Objavio: Administrator  |   Datum: srijeda 7 rujna 2016

Krajem kolovoza 2016. godine u Galeriji Klovićevi dvori održana je izložba pod nazivom „Put u vječnost“.

U nastojanju da dostojno obilježi 85.-obljetnicu svog osnivanja i rada, Udruga Posmrtna pripomoć u suradnji sa Galerijom Klovićevi dvori organizirala je u prostorima ove ugledne ustanove izložbu pod nazivom „Put u vječnost“.

Izložbom se nastojalo temu smrti posjetiteljima približiti kroz umjetnost i odabrana djela ponajboljih hrvatskih umjetnika. Za izložbu je prikupljena građa iz brojnih muzeja i privatnih zbirki, a nisu obuhvaćene samo umjetnine nego i razni drugi predmeti koji su u svojoj biti povezani s ovim fenomenom. 

Naslov izložbe „Put u vječnost“ preuzet je od naziva slike Gabrijela Jurkića iz 1918. godine koja predstavlja alegoriju smrti, čest motiv hrvatskih slikara i kipara s kraja 19. i početka 20. stoljeća, osobito u elementu simbolizma. Osim slika, crteža i skulptura, izložba je donijela niz fotografija, maketa nadgrobnih spomenika, te predmeta vezanih uz temu smrti i religijske obrede, od nakita, odjeće, posmrtnih maski (Stjepana Radića, blaženog Alojzija Stepinca), knjiga za evidenciju umrlih i relikvija, do onih koje predstavljaju tu temu kroz različite konfesije. 

Fotografskim printovima predstavljena su i neka od najljepših hrvatskih groblja, a jedna od soba s dokumentarističkim materijalima podsjeća na povijest udruge Posmrtna pripomoć.

Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...