Adresa:  Gajeva 29, 10000 Zagreb, HR
Tel: +385 1 4556 122
Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Zlouporaba imena „Posmrtne pripomoći“

 Objavio: Administrator  |   Datum: četvrtak 28 studenog 2013

Posljednjih nekoliko dana javio nam se velik broj članova naše Udruge „Posmrtna pripomoć“ sa željom da ih potpunije informiramo o tekstovima koji su se pojavili u „Jutarnjem listu“, na portalu istog glasila, te na portalu dioničkog društva Croatia osiguranje d.d. 22., 23. i 25.11.2013. godine. Naime, pod imenom naše Udruge, Croatia osiguranje d.d. u ovim medijima nudi svoj novi proizvod-osiguranje i pritom ga prezentira javnosti kao neusporedivo bolji od onog koji svojim članovima daje „Posmrtna pripomoć“. Taj novi proizvod odnosi se na životno osiguranje, a Croatia osiguranje d.d. nudi ga tržištu pod nazivom Sigurna budućnost – Posmrtna pripomoć, iako se program životnog osiguranja i solidarne posmrtne pripomoći gotovo ni u čemu ne mogu izjednačiti.

U objavljenim tekstovima se na osnovi nekoliko nepotpunih podataka i još nepotpunijih obrazloženja kod čitatelja nastoji stvoriti dojam kako su prednosti životnog osiguranja što ga nudi Croatia osiguranje d.d. mnogo povoljnije kao oblik štednje za posmrtnu pomoć od onog što ga putem plaćanja članarine svojim članovima omogućuje naša Udruga „Posmrtna pripomoć“.

Zbog objektivnog informiranja javnosti i našeg članstva, želimo ovdje istaknuti sljedeće:
Razlike u pravima između osiguranika koji plaćaju životno osiguranje u Croatia osiguranju d.d. i prava koja stječu članovi „Posmrtne pripomoći“ Udruge za solidarnu posmrtnu pripomoć velike su:

  • Kod Croatia osiguranja d.d. iznos životnog osiguranja nije namjenski vezan za pokrivanje troškova pogreba, već obitelj raspolaže novcem prema vlastitoj potrebi. Drugim riječima, policu životnog osiguranja Croatia osiguranje d.d. prodaje kao posmrtnu pripomoć, ali bez ikakvog jamstva da će doista za tu svrhu biti i korištena. Članovi „Posmrtne pripomoći“, pak, plaćaju članarinu za slučaj svoje smrti i ona je isključivo namijenjena za njihov pogreb.
  • Urednim plaćanjem članarine u Udruzi „Posmrtna pripomoć“ ne podmiruju se samo pogrebni troškovi već se njome osigurava i organizacija pogreba, odnosno sve ono što je potrebno da bi se pogreb člana Udruge mogao obaviti, a to je ono što u velikoj mjeri premašuje vrijednost nominalnog iznosa uplaćene članarine.
  • Plaćanjem članarine u Udruzi, ne podmiruju se samo pogrebni troškovi, već je njome obuhvaćena i organizacija pogreba ili, drugim riječima, sve ono što je potrebno da bi se dostojan ispraćaj člana Udruge mogao obaviti.
  • Kad je riječ o pogrebnim uslugama treba spomenuti da je „Posmrtna pripomoć“ jedini poslovni subjekt u Republici Hrvatskoj koji je svoju registriranu djelatnost uskladio sa dva važna certifikata: sa zahtjevima međunarodne norme ISO 9001:2008 (sustav upravljanja kvalitetom) i zahtjevima europske norme EN 15017:2005 (za pogrebne usluge).
  • Od svog osnivanja do danas „Posmrtna pripomoć“ je uspješno organizirala više od 130.000 pogreba. Izraz je to povjerenja njezinih 250.000 članova u Hrvatskoj kako će i oni jednom, kad za to dođe vrijeme, biti na dostojan način ispraćeni.
  • Djelatnici Udruge „Posmrtna pripomoć“ na raspolaganju su članovima (a i onima koji to nisu) za organizaciju pogreba svakog dana u tjednu od 0 do 24 sata.
  • Član Udruge „Posmrtna pripomoć“ može postati svaka osoba koja je navršila 10 godina. U Croatia osiguranju d.d. osobe koje su mlađe od 18 i starije od 70 godina ne mogu biti osiguranici.
  • U cjelokupnoj reklamnoj kampanji Croatia osiguranje d.d. ni na jednom mjestu (bar ne do sada) ne spominje važan podatak o tome da se prilikom isplate životnog osiguranja osiguranicima naplaćuje porez.
  • Neetično je i krajnje društveno neodgovorno koristiti se bilo gdje, pa tako i u tržišnom natjecanju tuđim imenom kao što se u ovom konkretnom slučaju Croatia osiguranje d.d. koristi imenom Udruge „Posmrtna pripomoć“.


Udruga „Posmrtna pripomoć“ tijekom 82 godine kontinuiranog djelovanja uvijek je pravovremeno, pouzdano i solidarno pomagala pojedincima i obiteljima u njihovim najtežim trenucima, u skladu sa najvišim moralnim i etičkim vrijednostima i ispunjavala sve obveze prema svojim članovima i prema društvu. Istodobno, zalagala se i za temeljne principe tržišnog natjecanja u pogrebnoj djelatnosti. No, obzirom na činjenicu da je u ovom konkretnom slučaju izložena grubom, neutemeljenom i neargumentiranom napadu, Udruga „Posmrtna pripomoć“ će poduzeti sve zakonom i drugim propisima predviđene mjere kako bi zaštitila svoj društveni ugled i interese svojih članova.

„Posmrtna pripomoć“ Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć
Gajeva 29, Zagreb

Udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju ...